Meziobecní spolupráce v území MAS Bohumínsko

Má spolupráce mezi obcemi smysl? Dokáží se volené samosprávy domluvit na společných projektech, na společném postupu v oblastech, které přesahují hranice obcí?

Na tyto otázky může nalézt odpověď projekt Podpora meziobecní spolupráce, jehož nositelem je Svaz měst a obcí ČR (SMO). Zahraniční zkušenosti jednoznačně ukazují, že spojení sil umožní zkvalitnit a zefektivnit veřejné služby, a tím získat pro města a obce další peníze pro jejich rozvoj. Cílem projektu je vytvořit podmínky pro dlouhodobý rozvoj meziobecní spolupráce a přimět stát, aby finančně podporoval ty obce, které budou spolupracovat v území na zajištění svých zákonných kompetencí.

Na základě smluv o spolupráci mezi SMO a konkrétním městem či obcí nebo svazkem obcí vznikají po celé České republice desítky realizačních týmu, které budou do poloviny roku 2015 mapovat situaci v území a hledat společná řešení v rámci samostatné působnosti obcí:

  • v oblasti předškolní výchovy a základního školství,
  • v oblasti odpadového hospodářství,
  • v oblasti sociálních služeb,
  • a dále ve volitelné oblasti, jež obce ve svém území preferují.

Základní území pro které se jednotlivé oblasti budou zpracovávat je území obcí s rozšířenou působností (ORP). Vznikající dokumenty však mohou zachytit i návrh řešení s přesahem do území sousedních ORP.

Do území Místní akční skupiny Bohumínsko zasahují tři ORP, a to Karviná, Orlová a Bohumín. Smlouvu o spolupráci s SMO uzavřela Orlová a Bohumín, kde již koncem roku 2013 vznikly realizační týmy a zahájily svou činnost. Karviná se oproti původnímu záměru do projektu smluvně nezapojila, ale vedení města je připraveno rovněž spolupracovat s realizačními týmy v sousedních ORP.

Vzniká tak jedinečná příležitost rozpracovat vznikající Integrovanou strategii rozvoje území MAS Bohumínsko ve výše uvedených oblastech do mnohem větších detailů a konkrétních návrhů řešení.

Vše o projektu najdete na: http://www.obcesobe.cz/

 

Lumír Macura

 

  Obce v území MAS Bohumínsko Obce mimo území MAS
ORP Bohumín Bohumín, Rychvald, Dolní Lutyně  
ORP Orlová Petřvald, Doubrava Orlová
ORP Karviná Dětmarovice, Petrovice u Karviné Karviná, Stonava

 

Fotogalerie

Soubory ke stažení

Typ Název souboru Velikost
Soubor ppt MOS_Bohumín 1023kB
Vyhledávání