Další semináře k dokončení SCLLD

I díky podpoře Moravskoslezského kraje uspořádala kancelář MAS další dva semináře k přípravě Strategie komunitně vedeného místního rozvoje a nastavení Programových rámců v Akčním plánu strategie.

V návaznosti na dohodu starostů partnerských obcí MAS na jednání Svazku města a obcí okresu Karviná se uskutečnilo jednání starostů MAS Bohumínsko k diskuzi o navržených opatřeních a alokacích pro obce v úterý 5. dubna 2016 od 10,00 v zasedačce č. 243 v budově MěÚ v Bohumíně.

Na pořadu jednání bylo zejména:  
Programový rámec PRV - diskuse o Fichi 4 (Neproduktivní investice v lesích - možný příjemce Doubrava a Dolní Lutyně) a Fichi 5 (Zemědělská infrastruktura - rekonstrukce cesty v trase 6257 v katastru Dolní Lutyně, popř. mostku na Lutyňce).
Programový rámec IROP - návrh finančního plánu dle opatření a alokace k diskusi na jednání
Programový rámec OP Z - návrh finančního plánu dle opatření a alokace k diskusi na jednání

Potvrdil se zájem obcí Doubrava a Dolní Lutyně o podporu rekreačního využití obecních lesů. Umožní-li to nastavená pravidla v PRV a dojde k dohodě s místními zemědělci, mohlo by zejména v katastru Dolní Lutyně dojít ke zlepšení stavu polních cest, které současně slouží rekreačním cyklistům. Ze strany obcí byl současně vyjádřen neutrální postoj k sociálnímu bydlení a sociálnímu podnikání, a to zejména k přetrvávajícím legislativním nejasnostem. Naopak přetrvává podpora odlehčovacích sociálních služeb a prorodinných opatření s důrazem na integrovaný přístup k projektům. V rámci PR IROP byla potvrzena podpora budování a rekonstrukcí chodníků a cyklostezek a školní infrastruktury.

Ve středu 6. dubna 2016 od 15,30 hodin se uskutečnil v zasedačce č. 230 MěÚ v Bohumíně seminář pro neziskové organizace a obce MAS Bohumínsko k možnostem využití dotační podpory prostřednictvím Programových rámců MAS v období do 2020+3. Seminář byl určen zejména pro neziskové organizace působící v obcích MAS Bohumínsko. Pozváni byli zástupci zájmové skupiny ostatní sdružení, členové pracovní skupiny „Společnost“, aktéři v území působící v sociální oblasti a zástupci obcí.
Seminář byl věnován zejména OP Zaměstnanost a možnostem dotační podpory v oblasti sociálních služeb, zaměstnanosti a prorodinných opatření. Detaily ke všem možným aktivitám podporovaným v rámci Operačního programu Zaměstnanost 2014 – 2020, Investiční priority 2.3 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje byly zveřejněny zde:
http://www.mas-bohuminsko.cz/clanek/aktivity-podporovane-v-ramci-operacniho-programu-zamestnanost-2014-2020/68

Přítomní vedli zajímavou diskusi na téma sociální bydlení a sociální podnikání, kde vzhledem k nízké alokaci pro území MAS, legislativním nejasnostem např. v oblasti veřejné podpory doporučili směřovat podporu případným projektům pouze v rámci SCLLD, ale mimo programové rámce. Podpořena byla oblast zaměstnanosti a prorodinných opatření, kde se diskutoval jak problematika dětských skupin, jeslí a mikrojeslí, tak mimoškolního trávení volného času včetně letních prázdnin. Zástupci Armády spásy a města Bohumína se dohodli na dalším jednání ohledně případné podpory vzniku komunitního centra v lokalitách, kde je již podporováno tzv. prostupné bydlení. Zástupkyně Charity potvrdila zájem o rozšíření odlehčovací služby, která by mohla sloužit celému území MAS.

Fotogalerie

Soubory ke stažení

Typ Název souboru Velikost
Soubor pdf 2016-04-05 Prezenční listina_seminář pro obce 138kB
Soubor pdf 2016-04-05_Cedule na dveře_obce_MSK 124kB
Soubor pdf 2016-04-06_Cedule na dveře_NNO_MSK 126kB
Soubor pdf 2016-04-06_Prezenční listina_NNO 147kB
Soubor pdf I2 - aktivity podporovane ve 2.3 OPZ 588kB
Soubor pdf Prezentace - seminář poskytovatelé soc.služeb, NNO 629kB
Vyhledávání