Místní akční skupina slaví a má se k světu

 

Níže přikládáme rozhovor s předsedou MAS Bohumínsko Ing. Lumírem Macurou zveřejněný v 13.-tém vydání bohumínských městských novin OKO (celé vydání zde).

V Petrovicích u Karviné založilo 10. července 2012 sedm obcí z regionu Místní akční skupinu (MAS) Bohumínsko. Skupina tak slaví šesté výročí a při té příležitosti zhodnotil předseda programového výboru Lumír Macura dosavadní působení MAS Bohumínsko i vize do budoucnosti.

Co je to MAS a jaké má poslání? Spolek funguje na principech místního partnerství za účelem podpory a rozvoje Bohumínska. Cílem je pomáhat regionu. Na základě strategie rozvoje území se snažíme získávat finanční zdroje na uskutečnění cílů.

Kdo stál u zrodu MAS a kolik má členů? MAS založily obce Bohumín, Rychvald, Dolní Lutyně, Dětmarovice, Doubrava, Petrovice u Karviné a Petřvald. Jde tedy o území o rozloze 128 kilometrů čtverečních, ve kterém žije 51 tisíc obyvatel. Původně bylo MAS Bohumínsko zájmovým sdružením právnických osob, ale v roce 2014 došlo k transformaci na zapsaný spolek. Ten má v současnosti třiatřicet partnerů. Veřejný sektor zastupují zakládající města a obce, dále je to třináct neziskových organizací, dvanáct podnikatelů a také jeden občan. Jsme otevřeným spolkem a další členy, kteří mají bydliště, sídlo nebo provozovnu v působnosti MAS Bohumínsko, rádi uvítáme.

Jak si stojí MAS Bohumínsko po šesti letech působení? Dnes jsme jednou z dvanácti MAS v Moravskoslezském kraji a součástí velké rodiny 179 místních akčních skupin v Česku. Máme fungující kancelář se třemi odbornicemi, naše výběrová komise už posuzovala desítky projektů, které programový výbor doporučil k uskutečnění. K dispozici máme pro náš region zhruba sto milionů. Podporujeme projekty podnikatelů, neziskovek i obcí. Program rozvoje venkova a Operační program Zaměstnanost umožňuje například podnikatelům pořizovat nové stroje či vybavení. Podporujeme vznik nových pracovních Místní akční skupina slaví a má se k světu míst a zaměstnanost. Díky MAS se rozšíří regionální sociální služby o osm odlehčovacích lůžek, vzniknou nové chodníky a cyklostezky. Zaměstnaní rodiče mohou snáze umístit své děti do prázdninových příměstských táborů. V Bohumíně jsme zajistili tříleté fi nancování asistentů prevence kriminality. Podporujeme vybavení odborných učeben základních i středních škol a také regionální spolupráci v oblasti vzdělávání. Řada projektů nás teprve čeká a těším se, že výsledky naší práce budou na Bohumínsku vidět.

Děkuji za rozhovor.

Fotogalerie

Vyhledávání